VaLMod® mucanje

ŠTO JE MUCANJE
Mucanje je govorni poremećaj koji je karatkeriziran čestim ponavljanjima glasova ili slogova, jednosložnih riječi, produžavanjem glasova i blokadama. Uz to, mogu se pojaviti i sekundarna ponašanja poput tikova (pretjerano treptanje, nevoljni pokreti glave i/ili udova).

 

KADA SE POJAVLJUJE
Mucanje se najčešće pojavljuje između 2. i 5. godine života. Prema statističkim podatcima, učestalost mucanja kreće se oko 2.4 % u vrtićkoj dobi i 1% u školskoj dobi te se češće javlja kod dječaka nego kod djevojčica.

 

KOJI JE UZROK MUCANJA
Točan uzrok mucanja nije poznat. Obiteljske studije pokazale su da postoji genetska predispozicija za razvoj mucanja, no, ne može se zanemariti ni okolinski utjecaj u kojem se nalazi „okidač“ (stresan događaj za dijete) koji dovodi do aktiviranja mucanja. Također se pokazalo da dječaci imaju veću sklonost k razvojno perzistentnom mucanju, za razliku od djevojčica koje se brže oporavljaju (3:1 u školskoj dobi). Neki od prediktivnih faktora oporavka od mucanja su: rana pojava mucanja (prije 3.godine), dobre jezične, fonološke i neverbalne sposobnosti, ženski spol i negativna obiteljska anamneza. Mucanje se češće javlja kod djece koja imaju slabije jezične sposobnosti, problem slušnog procesiranja (obrade zvuka), teškoće u praćenju ritma, ADD i hiperaktivnost.

 

NA ŠTO UTJEČE MUCANJE
Problem mucanja uvelike utječe na socijalni i psihološki razvoj djeteta, stoga je važno pravovremeno reagirati i pružiti pomoć.

 

Programi terapije mucanja

Novosti

Napisano 11.02.2021.
Otvoren termin u travnju 2021.g. za VaLMod MAXI program terapije mucanja
Obavještavamo Vas kako smo otvorili termin za VaLMod MAXI program terapiju mucanja 12 dana.
Više...
Napisano 24.11.2020.
Program mucanja ONLINE, 07.12.2020. dostupan svima!
Obavještavamo Vas kako 07.12.2020. počinje VaLMod ONLINE MAXI program terapije mucanja 10 dana
Više...

Svjedočanstva