Specifične teškoće učenja (teškoće čitanja, pisanja, računanja - dyslexia, dysgraphia, dyscalculia)

Specifične teškoće učenja obuhvaćaju populaciju djece koja usprkos svojim urednim spoznajnim (intelektualnim) sposobnostima, nepostojanju organskih ili senzoričkih oštećenja niti različitih drugih vidljivih (poznatih) bioloških i/ili psiholoških čimbenika ne uspijevaju postići odgovarajući akademski uspjeh (Galić Jušić, 2004.) To su disleksija, disgrafija, diskalulija, ADHD/ADD, dispraksija.

Teškoće u učenju karakterizira drugačiji način obrade informacija i mozgovnog funkcioniranja od ostalih učenika iste kronološke dobi. Zahvaćaju teškoće u čitanju, pisanju, računanju, govorenju, zaključivanju, pamćenju i razumijevanju matematičkih problema, koje se javljaju zbog problema u prijenosu, obradi i pohranjivanju (pamćenju) auditivnih, vizualnih i taktilnih informacija.

 

Disleksija podrazumijeva neovladanost vještinom čitanja na način da je razina čitanja ispod očekivane u odnosu na kronološku dob, kognitivne sposobnosti i odgovarajuću poduku. Kod disleksije i kod teškoća u ovladavanju čitanjem i pisanjem, brzina čitanja je spora, prisutne su zamjene sličnih slova (grafema), slovkanje i nemogućnost spajanja glasova (fonema) u riječ, zamjena jedne riječi nekom drugom ili čitanje napamet, teškoće u razumijevanju pročitanog. Naznake disleksije ili teškoća u ovladavanju čitanjem mogu se očitivati već u predškolskoj dobi, ukoliko dijete ima poteškoća sa raščlambom rečenice na riječi, razumijevanjem i proizvodnjom rime, rastavljanjem riječi na slogove i spajanjem slogova u riječ, izdvajanjem prvog i posljednjeg glasa u riječi, glasovnom analizom i sintezom, motorički su nespretnija, imaju teškoća u slijeđenju ritma, odbijaju crtanje, čitanje priča. Disgrafija ili teškoće u pisanju podrazumijevaju ispuštanje slova u riječima (npr. mrak – mak, blago - bago), zamjene ( npr. leptir –reptil, dlaka – glaka, majka – mama) i dodavanja ( npr. banana – bananana), sastavljanje dviju riječi koje se pišu odvojeno (npr. mamaje rekla..) i rastavljanje riječi koje se pišu zajedno (npr. će mo) te zrcalno pisanje slova i ne poštivanje pravopisa. Također je često prisutno nepravilno oblikovanje slova (slova su ukošena, prevelika ili premala, ne poštuju se granice crtovlja) i nepravilan hvat olovke.

 

Novosti

Napisano 17.12.2019.
Našem dragom doktoru Novoselu Nagrada za životno djelo!
S ponosom do neba objavljujemo svima kako je Odlukom Gradskog vijeća dr.sc. Darko Novosel nagrađen Nagradom Grada Varaždina za životno djelo.
Više...
Napisano 22.11.2019.
Popust na Forbrain slušalice koje nagrađivanom tehnologijom naglašavaju razvoj govora, jezika i pospješuju učenje!
28.11.2019. počinje akcija 30% popusta na Forbrain slušalice! Na stranici: www.forbrain.com upišite kod: 3A4902742 i uz redovnih 20% ostvarite dodatnih 10% popusta. Akcija vrijedi od 28.11.2019. godine
Više...

Svjedočanstva

Valmod.com koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.