Kako je sve počelo

kako je sve pocelo

Bilo je to davno. Tako obično roditelji započinju priču uspavanku svom djetetu za miran san i laku noć. Krajem 70-ih godina prošlog stoljeća (kako to grozno zvuči!!) nakon završenog studija i s diplomom u džepu počeo sam raditi na radnom mjestu logopeda u Djelatnosti za zdravstvenu zaštitu školske djece i omladine Medicinskog centra Varaždin. Bačen „ u vatru“ kako se to obično kaže, susretao sam se s djecom i odraslima koji su imali različite poteškoće, od dislalije, disleksije i disgrafije, mucanja i afazija.

... susretao sam se s djecom i odraslima koji su imali različite poteškoće...

... primjenjivao sam sve metode i tehnike koje sam naučio tijekom studija...

Budući da smo kao studenti svoju praksu obavljali u Poliklinici SUVAG u Zagrebu, tako sam i ja na svom radnom mjestu naišao na SUVAG LINQUA aparat na kojem smo radili korekciju glasova i mucanja. Imao sam zaista nekoliko vrlo problematičnih osnovnoškolaca viših razreda koji su imali velike probleme, odnosno mucanja kakva ja do tada nisam vidio. Zbog takve djece kontaktirao sam povremeno i prof. dr. Ivu Škarića koji mi je na neko vrijeme posudio svoj VIBIŠ aparat da pokušam i na taj način pomoći djeci. Ni od toga ništa. Nastavio sam tako dalje raditi u uvjetima i s opremom koju sam imao. I onda jednog dana šok i to nakon terapije s jednim mladićem koji je imao vrlo jako mucanje, a koje je u ambulantnim uvjetima bilo reducirano, ali izvan tog konteksta bio je pakao. Onako deprimiran mucanjem koje je to jutro doseglo vrhunac u školi kod usmenog odgovaranja, digao se sa stolice te je slušalice, mikrofon i aparat bacio sa stola vičući: „Pa zar na ovom svijetu meni nitko ne može pomoći, zar mi je suđeno da budem cijeli život nesretan!“

Taj događaj je u meni probudio prije svega inat da krenem u nešto što bismo u logopediji mogli nazvati „crna rupa“. O mucanju se mnogo filozofiralo, svi su se time bavili, svatko je imao svoju teoriju, a u praksi rezultata nije bilo. Odlučio sam krenuti od nule. Ne mogu dalje krenuti, a da ne spomenem osobe koje su u određenim trenucima, kako na početku tako i kasnijih godina, utjecale na moje spoznaje i stručno sazrijevanje ne samo u vezi mucanja, nego i znatno šire. Prije svega veliku zahvalnost dugujem prim. dr. Vladimiru Nöthigu, neuropsihijatru koji me je bodrio i omogućio da kroz neurologiju i neurofiziologiju gledam problem u tom kontekstu, zatim prim. dr. Pavlu Brajši, psihijatru i psihoterapeutu s kojim sam dugo godina uspješno surađivao, ali i usvajao nova znanja i spoznaje iz psihijatrije, prim. dr. Miroslavu Pospišu, neuropedijatru s kojim sam započeo raditi volonterski u novoosnovanoj „dječjoj neurološkoj ambulanti“, zatim mr.sc. Stjepanu Ozimcu, profesoru psihologije koji me uveo u svijet emocija i proširio vidike da je i ono unutarnje bitno i važno za shvaćanje i rješavanje mnogih problema s kojima se osoba susreće.

„Nekad vanjsko, sada unutarnje, nekad direktno interpersonalno, a sada intrapsihičko“.

Veliku zahvalnost u mojoj kasnijoj fazi profesije dugujem i prof. dr. Behlulu Brestovciju koji je prihvaćao moje ideje i poglede na logopediju i u tome me podržavao.

Ne mogu zaboraviti poruku prim. Pavla Brajše koji mi je za mucanje rekao: „Nekad vanjsko, sada unutarnje, nekad direktno interpersonalno, a sada intrapsihičko“.

To nas je potaknulo da zajednički napravimo prvi upitnik za procjenu kvalitete interpersonalne dinamike unutar obitelji iz koje dolazi osoba s mucanjem. Taj se upitnik s vremenom mijenjao i danas ga koristimo u dijagnostičkom postupku. Uz taj upitnik kasnije su se formirali još neki upitnici koji su bili neophodni za dobivanje relevantnih podataka o problemu zbog kojeg je osoba upućena na našu obradu.

Prikupljajući tako sve moguće podatke i informacije o svim fenomenima i pojavama koje osjećaju osobe koje mucaju prije i tijekom komunikacije, bez obzira na prirodne sustave /obitelj, škola, radno mjesto/, statistička obrada dobivenih podataka ukazuje da dominiraju primarno napetost/grč mišića na području larinksa i dijafragme te tahikardija i znojenje dlanova praćeno tremorom.

Kad imaš prijatelje koji su ujedno i izvrsni stručnjaci u svojim područjima, onda to otvara nove prostore za suradnju i rješavanje određenih nedoumica.

„Izmjeriti ili mjeriti napetost mišića uopće nije nikakav problem...“

Na jutarnjoj kavici davne 1985. godine o toj napetosti/grčevima razgovarao sam sa svojim prijateljem, kumom i starim rokerom dr.sc. Zlatanom Ribićem, dipl. inženjerom elektrotehnike i za mene jednim od vodećih akustičara u Europi. Pažljivo me slušajući uz lagani osmijeh je rekao: „Izmjeriti ili mjeriti napetost mišića uopće nije nikakav problem. Konstruirat ću mali elektromiograf /EMG/ s posebnim načinom prikazivanja razine napetosti, odnosno opuštenosti mišića.“ Kad sam razmišljao koliko sam se vremena mučio s idejom mjerenja aktivnosti mišića i kako mi je odgovor došao uz kavicu u nekoliko sekundi, tada sam shvatio da u neka „ neurofiziološka prostranstva ljudskog organizma“ ne možeš ulaziti bez drugih struka.

Nakon mjesec dana na mom se radnom stolu u ambulanti našao minijaturni EMG aparat s nekoliko potenciometara, kablova i elektroda, napajan baterijom od 9 V i zaslonom na kojem se mogla pratiti dinamika mišićne aktivnosti u zoni larinksa. Svi smo bili oduševljeni, prvo pacijenti koji su to odlično prihvatili jer su konačno vidjeli što se događa neposredno prije govora i tijekom samog govora.

Nakon višemjesečnih iskustava i praćenja rada s EMG biofeedback-om dolazile su nove ideje i nove sugestije u koje su uključeni i programeri...

Nakon višemjesečnih iskustava i praćenja rada s EMG biofeedback-om dolazile su nove ideje i nove sugestije u koje su uključeni i programeri. U medicini se dosta koristio termin EMG biofeedback i publicirano je mnogo radova u tom području, međutim sva ta istraživanja i radovi koristili su klasični EMG uređaj koji registrira određeno parametre koji za nas nisu bili interesantni zbog kompleksnog prikaza i neprilagođenosti za pacijente (oblik vala, amplituda, provodljivost). Mi smo težili k rješenju u okviru kojeg bi naš EMG uređaj potpomognut novim softverskim rješenjima prikazivao samo sumarni prikaz, dakle zbroj sveukupne napetosti/kontrakcije na određenom mišiću ili grupi mišića. Indikativno je bilo da tu relaciju opuštenost-napetost na najjednostavniji način prepozna svaki pacijent i da kroz određene postupke nauči kontrolirati mišićnu dinamiku neposredno prije, tijekom i nakon govora, odnosno komunikacije. Iz godine u godinu rađale su se nove ideje, naš EMG biofeedback se mijenjao, usavršavao tako da danas koristimo petu generaciju uređaja i kompjuterskog programa u dijagnostici i terapiji mucanja.

Poznato je da su od samog početka naše terapije pod nazivom VaLMod program (Varaždinski Logopedski Model), bazirane u potpunosti na našim upitnicima, polaznici prolazili mnoge izazove i mnoge rizične situacije upravo radi provjere jesmo li na emocionalnom, neurološkom, sociološkom i komunikacijskom planu učinili sve što je potrebno za uspješnu komunikaciju.

...VaLMod - Varaždinski logopedski model...

Jedna od tih provjera bila je i komunikacija na ulici s nepoznatim prolaznicima. Tu sam puno puta angažirao svoju suprugu Anicu, kćerke Ingrid i Tatjanu koje su tada bile srednjoškolke pa čak i moje roditelje. Svi su oni bili raspoređeni na određenim lokacijama u gradu, a ja sam onda polaznike terapije slao prema njima da im postavljaju određena pitanja i da vode uobičajeni dijalog s nepoznatim osobama. Kakva je to bila radost, prvi puta u životu prići nekome i bez problema razgovarati o svemu, koliko je tu bilo suza radosnica. Nešto prekrasno!

...Priznanja su bila pogonsko gorivo...

Za ovakav neurofiziološki pristup problemu mucanja, za terapiju u realnim životnim situacijama (ulice, trgovine, agencije) te naravno uz primjenu i drugih dijagnostičkih i terapijskih parametara, dobivena su mnoga priznanja od eminentnih svjetskih stručnjaka (zlatna medalja u Genevi, zlatna medalja u Nürnbergu te zlatna medalja u Pittsburghu).

Upravo su ta priznanja bila pogonsko gorivo za daljnja istraživanja u području respiracije, odnosno disanja tijekom govora kod osoba koje mucaju. Zahvaljujući rezultatima i iskustvima s primjenom EMG biofeedback tehnike, ušli smo u rješavanje i problema disanja. U SAD-u smo stupili u kontakt s jednom kompanijom koja se bavi proizvodnjom senzora za disanje, kupili senzore i primili se posla u kojem je glavnu ulogu odigrao naš programer Zoran Kadežabek.

Na kraju možemo zaključiti da je stručna ekipa VaLMod programa, dr.sc. Darko Novosel, prof., znanstveni suradnik, mr.sc. Tatjana Novosel-Herceg, prof. logoped i Ingrid Novosel, dr. medicine i specijalist radiologije uz ostale spomenute suradnike, razvila i u praksu uvela prvi hrvatski EMG biofeedback i nešto kasnije Respiracijski biofeedback koji se i danas vrlo uspješno koristi u VaLMod centru u Varaždinu pod vodstvom mr.sc. Tatjane Novosel–Herceg. A ja zbog bolesti polako napuštam moju logopediju kojoj sam dao sve, ali ću negdje iz prikrajka s čašom crnog vina ponosno i s užitkom pratiti daljnji napredak i razvoj VaLMod programa kojeg vodi mr.sc. Tatjana Novosel-Herceg, prof. logoped, Ingrid Novosel, dr. medicine i spec. radiolog, Ivana Poljak, prof. logoped, Margareta Kaniški, prof. logoped i Renata Smrečki Martinez, prof. logoped te ostali naši vanjski suradnici.

Dr.sc. Darko Novosel, prof.

znanstveni suradnik

VaLMod® centar osnovan je 1. kolovoza 2009. godine. Registriran je na adresi u Ulici Ante Starčevića 25 u Varaždinu. Danas u Centru radi šest profesora logopedije koji se kontinuirano educiraju u Hrvatskoj i inozemstvu te voditelj organizacije, marketinga i sustava kvalitete.

Novosti

Napisano 17.12.2019.
Našem dragom doktoru Novoselu Nagrada za životno djelo!
S ponosom do neba objavljujemo svima kako je Odlukom Gradskog vijeća dr.sc. Darko Novosel nagrađen Nagradom Grada Varaždina za životno djelo.
Više...
Napisano 22.11.2019.
Popust na Forbrain slušalice koje nagrađivanom tehnologijom naglašavaju razvoj govora, jezika i pospješuju učenje!
28.11.2019. počinje akcija 30% popusta na Forbrain slušalice! Na stranici: www.forbrain.com upišite kod: 3A4902742 i uz redovnih 20% ostvarite dodatnih 10% popusta. Akcija vrijedi od 28.11.2019. godine
Više...

Svjedočanstva

Valmod.com koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.