MUCANJE-VaLMod® programi

Mucanje nije bolest nego simptom. Da bi se pobijedilo mucanje ili bilo koji drugi neurološki problem moraju se ispuniti određeni uvjeti. To je prvenstveno red, rad, ozbiljnost i briga o sebi uz primjenu svih naučenih tehnika i „alata“ koje dobiju kod nas na tretmanima. Nitko nije naučio odmah hodati. Najprije smo naučili sjediti , potom puzati i tek tada stati na noge i učiniti prve korake. Ono što možemo obećati je da će polaznik s nama puno raditi, cjelodnevno, kontinuirano.

Mucanje je veliki neurološki problem, pacijenti su izrazito nekoordinirani i motorički neusklađeni, imaju problema s ravnotežom, tu su i emocionalne poteškoće, osjećaju anksioznost, tjeskobu, depresiju i strah. Sve se to mora posložiti tijekom tretmana, smiriti puls, krvni tlak, regulirati hormone stresa, smanjiti mišićnu napetost, u tijelo i dušu uvesti mir, mir i samo mir. To su preduvjeti da se uspije usvojiti protočan i tečan govor. Ti terapijski procesi traju određen broj dana ovisno o dobi polaznika pa samim time i o vrsti programa.

Primjenjujemo tehnike, postupke i metodologiju putem kojih pacijenti usvajaju spoznaje kako raditi na sebi da bi prevladali svoje poteškoće ako se radi o odraslim osobama, odnosno što roditelj treba činiti za svoje dijete.

Naš varaždinski logopedski model VaLMod je višestruko provjeren u svijetu od eminentnih svjetskih stručnjaka i proglašavan najboljom koncepcijom na svijetu i to je jedini logopedski program u Hrvatskoj koji je znanstveno provjeren od strane Ministarstva znanosti i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Radi se o našem obiteljskom programu u kojem osim mene sudjeluju moje kćeri mr.sc. Tatjana Novosel Herceg, prof. logoped te starija kćer dr. med. i specijalista radiolog Ingrid Novosel. Taj smo program sami znanstveno osmislili, financirali i razvijali kroz razna krizna razdoblja. Ali danas smo ponosni jer je svijet to priznao. A same programe i terapije danas razvija tim Valmod centra kojeg čini šest educiranih i certificiranih logopeda te voditelj sustava kvalitete, organizacije i marketinga.

Dr. sc. Darko Novosel, prof.