Mr.sc. Tatjana Novosel-Herceg, prof. logoped

Jezičnu gimnaziju pohađala je u Varaždinu, gdje završava srednjoškolsko obrazovanje 1992. godine. Iste godine upisuje tadašnji Fakultet za defektologiju Sveučilišta u Zagrebu (danas Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet), smjer defektologija-logopedija na kojem je diplomirala 1996. godine na temi pod nazivom „Mucanje i vrijeme trajanja kontrakcije mišića larinksa“ kao profesor defektolog-logoped.

Godine 1997. upisuje poslijediplomski studij na matičnom fakultetu gdje je magistrirala 2002. godine na temi pod nazivom „Analiza akustičkih parametara govora osoba koje mucaju“, surađujući sa svjetski poznatim inovatorima, akustičarima, elektrotehničarima te matematičarima primjenjujući po prvi puta na svijetu Hilbertovu transformaciju u analizi zvuka.

Dobitnica je Rektorove nagrade u akademskoj godini 1994/95. iz područja akustike.

Od 1997. godine počinje raditi u Općoj bolnici Varaždin u tadašnjoj Djelatnosti za rehabilitaciju govora i slušanja na specijaliziranim poslovima logopeda do rujna 2013. godine. Od tada radi u VaLMod centru, logopedija, čiji je vlasnik od 2008. godine.

Od 2006. godine educira se u inozemstvu u području edukacijske kineziologije, da bi nakon završene edukacije 2007. godine bila prvi instruktor Brain Gym-a u Hrvatskoj. Znanja iz područja neuro-senzo-motoričke integracije refleksa usavršava višegodišnjim sudjelovanjem na edukacijama Edukacijskog instituta dr. Svetlane Masgutove iz Orlanda, SAD diljem svijeta.

Sa ocem dr.sc. Darkom Novoselom autor je VaLMod programa – multidimenzionalnog pristupa dijagnostici i terapiji mucanja koji se uspješno primjenjivao u Općoj bolnici Varaždin tridesetak godina, a koji je osvojio i značajna europska i svjetska priznanja za postignute rezultate u rehabilitaciji osoba koje mucaju.

Još za vrijeme dodiplomskog studija uspješno surađuje s doc.dr.sc. Mikeom Rothom (Universität Konstanz, Njemačka) u području afazija, programirajući i primjenjujući program MODAKThr na hrvatskom jeziku i u grafičkom okruženju Windows-a, što do tada nije postojalo. MODAKThr program za rehabilitaciju osoba sa afazijom te djecu sa poteškoćama u govorno-jezičnom razvoju, danas se koristi u dvadesetak ustanova u Hrvatskoj te u Austriji (na njemačkom jeziku). S ocem je razvila biofeedback uređaje i programe koji se koriste u logpedskoj terapiji u VaLMod centru.

Godine 2007. objavljuje prijevod priručnika za „Brain Gym®, pod istim nazivom, u izdanju Izdavačke kuće Ostvarenje, a 2008. godine prevađa na hrvatski jezik knjigu iz područja optimalne organizacije mozga „Očima i ušima, rukama i nogama“ autorice dr. Carle Hannaford („The Dominance Factor“). Drugo američko izdanje „Brain Gym®“ priručnika objavljuje 2011. godine u izdanju Izdavačke kuće Alfa.

Udana je, majka dvoje djece.

 

Novosti

Napisano 15.11.2022.
Otvoren je termin u siječnju 2023.!
OTVOREN JE TERMIN U SIJEČNJU 2023.! Stoga neka tvoj početak bude BEZ MUCANJA, bez frustracija, nelagode, znojnih dlanova i lupanja srca.
Više...
Napisano 11.06.2021.
Zašto je ONLINE program terapije mucanja trenutno bolji izbor
  Vaše mjesto gdje živite i trenutna incidencija na COVID-19 nisu bitni. Troškovi terapije su 30-40% niži u online verziji - cijena terapije je 10.000 kn, a za terapiju uživo dodatno trošak putovanja, smještaja i prehrane iznosi još do 5.000 kn. Nema troškova testiranja na COVID-19. Ne nosite masku i…
Više...