VaLMod® mucanje

ŠTO JE MUCANJE
Mucanje je govorni poremećaj koji je karatkeriziran čestim ponavljanjima glasova ili slogova, jednosložnih riječi, produžavanjem glasova i blokadama. Uz to, mogu se pojaviti i sekundarna ponašanja poput tikova (pretjerano treptanje, nevoljni pokreti glave i/ili udova).

 

KADA SE POJAVLJUJE
Mucanje se najčešće pojavljuje između 2. i 5. godine života. Prema statističkim podatcima, učestalost mucanja kreće se oko 2.4 % u vrtićkoj dobi i 1% u školskoj dobi te se češće javlja kod dječaka nego kod djevojčica.

 

KOJI JE UZROK MUCANJA
Točan uzrok mucanja nije poznat. Obiteljske studije pokazale su da postoji genetska predispozicija za razvoj mucanja, no, ne može se zanemariti ni okolinski utjecaj u kojem se nalazi „okidač“ (stresan događaj za dijete) koji dovodi do aktiviranja mucanja. Također se pokazalo da dječaci imaju veću sklonost k razvojno perzistentnom mucanju, za razliku od djevojčica koje se brže oporavljaju (3:1 u školskoj dobi). Neki od prediktivnih faktora oporavka od mucanja su: rana pojava mucanja (prije 3.godine), dobre jezične, fonološke i neverbalne sposobnosti, ženski spol i negativna obiteljska anamneza. Mucanje se češće javlja kod djece koja imaju slabije jezične sposobnosti, problem slušnog procesiranja (obrade zvuka), teškoće u praćenju ritma, ADD i hiperaktivnost.

 

NA ŠTO UTJEČE MUCANJE
Problem mucanja uvelike utječe na socijalni i psihološki razvoj djeteta, stoga je važno pravovremeno reagirati i pružiti pomoć.

 

Programi terapije mucanja

Novosti

Napisano 13.12.2017.
„Tako je dobro vidjeti te opet, staviti ruke na tvoja ramena!“
Tradicionalni četvrti domjenak bivših polaznika VaLMod programa obilježen je u najvećem broju do sada! Pjesma i ples do ranih jutarnjih sati…Bilo je lijepo biti u vašem društvu.
Više...
Napisano 13.11.2017.
Domjenak kojim obilježavamo naše prijateljstvo
Dragi VaLMod prijatelji, približava se četvrti domjenak kojim obilježavamo naše prijateljstvo! Ove će se godine održati u subotu, 9. prosinca s početkom u 18 sati na adresi VaLMod centra
Više...

Svjedočanstva

Valmod.com koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.